Dubbel bier dubbel plezier, maar wat is het?

Dubbel bier en dubbel plezier, het klinkt een beetje als een foute uitnodiging voor een avondje doorzakken met een mega kater tot gevolg. Maar dat is het niet. Dubbel bier is daadwerkelijk een biersoort. Kan dat dan dubbel bier? Jazeker dat kan! En hier lees je alles over dubbel bier, wat dit precies is en nog meer leuke weetjes. Want dubbel bier, ja dat brengt zeker dubbel plezier! Lees hier snel verder.

Wat is dubbel bier?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dubbel bier niet een foute carnavalsgrap maar echt een bestaand biersoort. Dit heeft namelijk te maken met de hoeveelheid mout die gebruikt wordt om het bier te brouwen en ook het brouwproces is anders als bijvoorbeeld een normaal pilsje of oud bruin bier.

Dubbelbier en alcoholpercentage

Om dubbelbier te maken wordt er twee keer zoveel mout gebruikt als in een ander biertje. Als gevolg daarvan is het alcoholpercentage van een dubbel biertje dus ook vele malen hoger dan die van een ander biersoort. Vandaar ook de uitspraak, dubbel bier en dubbel plezier. Oftewel, een dubbele kater heb je de volgende dag wanneer je van dubbel bier hebt genoten.

Gisting proces

Dubbelbier wordt op een hele andere manier gebrouwen dan de andere biersoorten. Om alcohol te genereren en het koolzuurhoudende effect in een biertje wordt gist gebruikt. Bij de meest populaire biersoorten is er sprake van ondergisting. Maar bij een dubbelbier is juist sprake van bovengisting. Hoe werkt dat nu precies? Je moet het zo zien, een dubbel biertje wordt met bovengisting gebrouwen. Daar is een temperatuur voor nodig van 15 tot 25 graden. De gist blijft na het brouwen boven op het bierbrouwsel liggen. Bij ondergisting is dit dus anders en blijft het gist onder liggen. Het is een complex brouwproces en het is dan ook moeilijk om altijd dezelfde smaak te reproduceren. Om die reden is dubbelbier niet in grote hoeveelheden op de markt beschikbaar. Het is een ambachtelijke manier van brouwen waarbij vakmanschap om de hoek komt kijken. Des te meer reden om extra goed te genieten van een heerlijk gebrouwen dubbel biertje.