Oud bruin waarom noemen we het zo

Bier is in vele soorten verkrijgbaar. Een van de meest bekende speciale biersoorten is toch wel oud bruin. Dit heeft een beetje een stoffig imago en dat is natuurlijk ook wel een beetje te danken aan de naam, want waarom oud bruin? Waarom niet een lekker fris bruin biertje? Daar zit natuurlijk een bepaalde geschiedenis achter en hier lees je precies hoe het komt dat het oud bruin heet en welke kenmerken een oud bruin biertje heeft.

Wat is oud bruin bier precies?

Je hebt vele soorten bier. En iedere soort bier wordt op een eigen unieke manier gebrouwen. Een van die biersoorten is oud bruin. De naam oud bruin dateert al vanaf ergens halverwege 1800. Waarom het bier de naam oud bruin heeft gekregen heeft waarschijnlijk te maken met de kleur. Want oud bruin is heel donker bier.

Smaak en alcoholpercentage

Oud bruin bier heeft een typische zoete smaak. Andere bieren zoals pils zijn vaak juist wat bitterder van smaak. Aan oud bruin bier is dan ook suiker toegevoegd om die zoete smaak te creƫren. Verder is oud bier wat lager qua alcoholpercentage. Het alcoholpercentage van oud bier schommelt ergens tussen de 2 en de 4%.

Oud bier en borstvoeding

Een leuk feitje over oud bier is dat men vroeger er heilig van overtuigd was dat oud bier heel gezond was voor pas bevallen vrouwen die borstvoeding gaven. Menig baby heeft dan ook aan de borst gehangen waarvan de moeder oud bier dronk. Waarschijnlijk dacht men dit door de hoge voedingswaarde van oud bier. Nu weet men wel beter en wordt oud bier niet meer voorgedragen als voedingsadvies voor een bevallen vrouw. Alcohol is natuurlijk heel erg schadelijk voor een pasgeboren baby.

Oud bier en voedingsstoffen

Ondanks dat oud bier niet meer aangeraden wordt voor pas bevallen vrouwen die borstvoeding geven is het nog steeds wel zo dat oud bier rijk is aan voedingsstoffen. Dat heeft te maken met de wijze van het brouwen, de gebruikte ingrediƫnten en het lage alcoholpercentage. Zo is oud bruin bijvoorbeeld rijk aan ijzer. Wanneer je dus last hebt van bloedarmoede of ijzergebrek is het juist verstandig om af en toe een heerlijk oud bruin biertje te drinken. Dit is dus niet een fabeltje. Natuurlijk moet wel alles met mate gaan. Ook het drinken van een oud biertje, geniet met mate.